






Morele suszone bezglutenowe BIO 400 g
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Ekologiczne Morele Suszone Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet
Składniki:
morele suszone* 100% (składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Ekologiczne morele suszone smakują wyśmienicie jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do ciepłej owsianki na słodko, do ciast, deserów, kompotów np. w połączeniu z innymi owocami oraz do róznych, ciekawych smakowo sosów. Polecamy także jako dodatek do mięs, sałatek, pierogów, knedli.
Morela pochodzi z Chin. Uprawia się ją od ponad 4000 lat. Podczas wojen rzymskich i perskich w I w. p.n.e. morele trafiły na tereny Grecji i Włoch. Stamtąd w XIII wieku rozpowszechniły się w innych krajach europejskich. Francja i kraje Ameryki poznały morelę w XVII wieku.
Obecnie owoc ten znany jest na całym świecie, ale głównym miejscem jego uprawy pozostają kraje śródziemnomorskie, Europa i Ameryka Północna. Uprawia się go także w Polsce południowej i środkowej.
Morele są bogatym źródłem beta-karotenu (17,6 mg/100g). Zawierają też witaminę B2 (160 mg). Dzięki dużej ilości składników mineralnych i witamin pozytywnie wpływają na procesy krwiotwórcze, a zwłaszcza tworzenie czerwonych ciałek krwi. Charakteryzują się dużą zawartością cukru i żelaza oraz pomagającej w jego wchłanianiu witaminy C. Dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę jelit. Należą do najbardziej zasadotwórczych owoców i w związku z tym polecane są osobom cierpiącym na nadkwaśność.
Medycyna chińska przypisuje im działanie nawilżające płuca i zwiększające ilość płynów Yin, dlatego zaleca ich stosowanie w suchości gardła i astmie. Z uwagi na wysoką zawartość miedzi i kobaltu jest wykorzystywana w leczeniu anemii. Nie należy ich jednak nadużywać, gdyż mogą działać osłabiająco.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1206 kJ / 285 kcal
Tłuszcz - 0,5 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 63 g,
w tym cukry - 56 g
Białko - 3,4 g
Sól - 0,06 g
Kraj pochodzenia: Turcja
Certyfikaty: BIO, Bezgluten